Heb je ooit meegemaakt dat teamsessies op de werkvloer geweldig leken te verlopen, maar dat de verbeteringen die tijdens deze sessies werden besproken, niet werden doorgezet in de dagelijkse praktijk? Je bent niet alleen. Het komt vaak voor dat teams, hoewel ze in sessies goed samenwerken en duidelijke intenties uitspreken, moeite hebben om diezelfde samenwerking vast te houden wanneer ze terugkeren naar hun dagelijkse werk. Thaeles heeft daarom een andere aanpak ontwikkeld om deze kloof te overbruggen en duurzame resultaten te behalen.
De Essentie van de Aanpak
Traditionele teamsessies zijn vaak gericht op het bespreken van goede intenties en het verbeteren van de samenwerking door middel van gesprekken over persoonlijke kwaliteiten en drijfveren. Tijdens deze sessies leren teamleden elkaar beter kennen en worden er verbeterpunten besproken. De sessies kunnen inspirerend zijn, maar het blijkt vaak moeilijk om deze positieve energie om te zetten in concrete, blijvende veranderingen op de werkvloer.
“Juist om die reden kiezen we steeds vaker voor een andere innovatieve aanpak om deze uitdaging aan te pakken”: licht senior teamcoach Esther Vos toe. In plaats van alleen te praten over goede voornemens, integreren we de werkpraktijk en setting direct in de teamsessies. Dit betekent dat naast het kennismaken en het bespreken van belemmerende patronen de sessies ook gericht zijn op het daadwerkelijk toepassen van gewenste verbeteringen in de dagelijkse praktijk en werksituatie van de deelnemers.
De Werkwijze
Esther Vos legt uit hoe haar aanpak werkt: “We besteden maximaal 2 dagdelen aan het beter leren kennen van elkaar , het vaststellen van belemmerende patronen in de samenwerking, en het in kaart brengen van zowel de bovenstroom (zoals teamdoelen, taakverdeling, en procedures) als de onderstroom (zoals gevoelens en patronen die de samenwerking beïnvloeden). Na deze eerste fase worden de opgedane inzichten vertaald naar concrete intenties.”
Van Theorie naar Praktijk
Wat deze aanpak onderscheidt van regulier teamsessies, is de nadruk op praktische toepassing. Na de initiële sessies volgen er 1 tot 3 sessies van 2 uur waarin het team concrete werkonderwerpen bespreekt en de gemaakte intenties toepast. Bijvoorbeeld, een directieteam kan tijdens deze sessies hun begrotingsoverleg bespreken, een team kan een plan opstellen en het voorgaande jaar evalueren, of een heikel thema bespreken waar ze vaak niet uitkomen.
Esther Vos begeleidt deze sessies, veelal regulier overleg, als externe coach, waardoor ze de gelegenheid heeft om belemmerende patronen die tijdens het overleg naar voren komen, direct bespreekbaar te maken. Hierdoor worden de leerpunten uit de teamsessies direct toegepast in de dagelijkse werkpraktijk.
Resultaten en Opbrengsten
Deze aanpak blijkt bijzonder effectief te zijn, vooral bij lastige thema’s en zorgt voor een betere borging. Teams die bijvoorbeeld moeite hadden met communicatie en vaak gefrustreerd afsloten na vergaderingen, kregen door deze benadering inzicht in waar het misging. Door dit inzicht toe te passen in de praktijk, konden ze snel verbeteringen doorvoeren zonder verdere externe begeleiding. Dit resulteert in duurzame veranderingen en een verbeterde teamdynamiek.
Op deze manier zorgt deze aanpak voor een waardevolle verbetering in de samenwerking en communicatie binnen teams door de kloof tussen sessies en dagelijkse praktijk te overbruggen. Door de werkpraktijk direct te integreren in de teamsessies en de intenties concreet toe te passen, kunnen teams structureel hun prestatie verbeteren.
Meer informatie?
Vertoont jouw team hardnekkige patronen die de samenwerking verstoren? Wil je een structurele verandering realiseren? Neem dan contact op met Esther Vos (esther.vos@thaeles.nl | 06-14392019). Zij bespreekt graag de mogelijkheden om jouw team naar een hoger niveau te tillen en duurzame verbeteringen te bewerkstelligen.