Bij langdurig verzuim worden zowel werknemer als werkgever geconfronteerd met de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet vereist gezamenlijke inspanningen om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Bij twijfel over werkhervatting na een jaar ziekte schrijft de wet een onderzoek voor naar belasting, belastbaarheid en de mogelijkheden voor aangepast werk. Dit biedt helderheid voor de strategie richting herstel of aangepast werk.
Onze deskundige, onafhankelijke en SRA-gecertificeerde arbeidsdeskundigen verstrekken duidelijk en transparant advies dat werkgevers en werknemers houvast en acceptatie biedt.
De werkwijze van de arbeidsdeskundigen van Thaeles omvat drie stappen:
- Onderzoek naar de mogelijkheid van terugkeer naar eigen werk, al dan niet met aanpassingen.
- Indien niet mogelijk, onderzoek naar ander werk binnen de organisatie, met eventuele aanpassingen.
- Als beide geen perspectief bieden, advisering over mogelijkheden voor een andere functie in een andere organisatie (Tweede Spoortraject).
Het onderzoek naar de actuele belastbaarheid van de medewerker en diens belasting in het eigen werk omvat interviews met werkgever en werknemer. De oorzaken van verzuim en toekomstige (financiële) scenario's worden besproken en de bevindingen van de bedrijfsarts en diverse functies en taken binnen de organisatie worden meegenomen in het onderzoek. Een evaluatie van de werkplek is een vast onderdeel van het arbeidsdeskundig onderzoek, vooral als de arbeidsomstandigheden in relatie staan tot de beperkingen.
Wat volgt is een advies in een heldere rapportage die gedeeld wordt met zowel werkgever als werknemer. Dit advies stelt hen in staat, binnen het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, de juiste stappen te zetten voor re-integratie in eigen of passend werk.
Wil je meer informatie over een Arbeidsdeskundig Onderzoek? Stuur ons een mailtje, bel ons of vul het onderstaande contactformulier in. Wij staan klaar om je verder te helpen!